Avui dia Sant Sebastià 2021, seria dia de fogueres i gloses. La situació que vivim aquest any, marcada per la crisi sanitària, no ens permetrà cantar, ballar i rostir al voltant de les fogueres, com és costum en aquestes dates, però tot moment és bo per recordar. I és que, tradicionalment, a les matances també es feien fogueres i la gent ballava i cantava gloses al seu voltant. Així ho indica el Calendari Folklòric de Mallorca , del pare Rafel Ginard, que recull el testimoni de les tradicions, moltes ja perdudes, de la nostra illa.
Explica que a Petra feien la foguera de matances als afores de la població per no calar foc a les cases. També feien fogueres en temps de matances a Sant Joan, Porreres i Sencelles. A Sant Joan sortien a recollir esbarzers o gavarrera ia Sencelles, esbarzer. Sarses o sarsaparrilla era tot el que agafaven per a la foguera.
A Llubí, per a les matances, passejaven pels carrers del poble falles [N. de la T.: torxes] enceses, canyelles, i els més petits portaven pebrots vermells amb una candela a l’interior, com per santa Catalina Tomàs. També encenien fogueres per a les matances a Ariany (a les finques untaven sogues amb resina per encendre-les i il·luminar) ia Montuïri. Una de les diversions per als que feien les fogueres era saltar entre les flames i per sobre dels caliu, per exemple a Sant Joan. «Pot ser que, al principi, passar per sobre de les flames fos una lustració o purificació ígnia, heretada de molts segles enrere i practicada avui dia simplement per costum, sense conèixer-ne el significat». Passar per dins de la foguera, saltar travessant les flames era habitual. De fet, a Artà saltaven les fogueres a les festes de Sant Antoni.
I un cop passada la jornada de matances, en arribar l’hora de sopar, cantaven gloses. “Els glosos estan dins la botella” [N. de la T.: Les gloses estan dins de l’ampolla ], deien, i seguien bevent vi. Entre menjar i beguda, començaven a cantar. «Es regaven bé el gaznate i llavors ballaven, feien gloses o comèdia. I passaven tota la nit fent bulla. A això es refereix una cançó que diu:
Encara és glossar no tenc traça
Emperò em quiero defensar.
D’aquí, no us heu d’anar
Fins que hi haurà missa baixa.
Jo som vengut a les fosques
Per esmolar-me és caixals
Oh malament no hi hagués destrals
Per portar taiar cimals
Per arruixar-me ses mosques.”
Traducció:
No tinc gràcia al glossar
Però defensar-me vull jo.
D’aquí anar-vos-en no podeu
Fins i tot missa resada celebrar.
A les fosques he vingut jo
Per donar-li a la llengua
Tant de bo no hi hagués destrals
Per talar cims
Per a les mosques espantar.]