L’emblemàtica tradició de les matances no hi pot faltar cada any. Amb el fred arriba l’època de matances, i si us pregunteu on podeu trobar els productes de millor qualitat per fer-les, tenim la resposta: a Comercial Mut Llabrés . Disposem de tots els ingredients, la maquinària i els utensilis necessaris per fer-ho. A l’article d’avui us expliquem com fer sobrassada i botifarra.
Ingredients per fer sobrassada (quantitat per a 10 quilos de massa):
– 400-450 grams de pebre vermell
– 40 grams de pebre negre
– 30 grams de pebre vermell picant
– 200-250 grams de sal
– 20-40 grams d’antirranci
Aquestes espècies s’han d’afegir a la carn un cop triturada i s’han de pastar. La carn del porc necessària per elaborar sobrassada és la carn magra i la cansalada.
Els tipus de sobrassada que es poden elaborar vénen determinats pel tipus d’intestí que es fa servir per embotir-les:
– Llonganissa: s’elabora amb els budells de l’intestí prim i fa entre 50 i 60 centímetres.
– Sobrassada prima o semiarrissada: elaborada amb budells més amples. Fa entre 3 i 4 centímetres de diàmetre i entre 25 i 30 centímetres de llargada.
– Sobrassada arrissada: elaborada amb la panxa de l’intestí gruixut.
-Bufeta : s’elabora amb la bufeta del porc. Pot arribar a pesar 8 quilos.
-Bisbe: s’elabora amb l’estómac del porc.
-Culana i semi-culana : elaborada amb la tripa cular (del recte) del porc. Fa entre 30 i 50 centímetres.
– Poltrú: elaborada amb la panxa seca de l’intestí cec.
*Ullada (de bou): per fer xoriço i salsitxa.
Ingredients per fer botifarra (quantitats per a 10 quilos de massa):
– 50 grams de pebre de Jamaica mòlta
– 250 grams de sal
– 200 grams de pebre negre mòlt
– 40 grams de pebre vermell picant
– Fonoll en gra (al gust)
– Pinyons (al gust)
Aquestes espècies shan dafegir a la carn una vegada triturada. La carn de porc necessària per fer botifarres és tota la carn sagnant, pulmó (bullit o cru), escorces (bullides) i sang. Per embotir el botifarró s’usen els budells prims del porc (nervi prim).
Si us ha quedat algun dubte de com fer sobrassada o botifarra, a Comercial Mut Llabrés també trobaràs picadores, embotides, agulles per cosir camallot i altres instruments necessaris per fer matances.